APA ITU ISTIDRAJ ?

Seronokkan bila melihat seseorang yang dilimpahi dengan kemewahan dan kesenangan sepanjang hidupnya. Mintak apa sahaja semuanya dimakbulkan Allah. Tapi jangan pula kita leka sehingga melupakan pada si pemberi rezeki. Bila selama hidupnya tidak menundukkan diri kepadaNya, tetapi rezeki tidak pernah putus. Ketahuilah kita jika itu adalah tanda istidraj yang akan mendekatkan mereka dengan azabnya.

Dari Ubah bin Amir r.a bersabda:

إِذَا رَأَيْتَ اللَّهَ تَعَالى يُعْطِي الْعَبْدَ مِنَ الدُّنْيَا مَا يُحِبُّ وَهُوَ مُقِيمٌ عَلَى مَعَاصِيهِ فَإِنَّمَا ذَلِكَ مِنْهُ اسْتِدْرَاج

“Apabila anda melihat Allah memberikan kenikmatan dunia kepada seorang hamba, sementara dia masih bergelumang dengan maksiat, maka itu hakikatnya adalah istidraj Allah”.

Kemewahan menjadikan kita ujian sebenar

Terdapat beberapa ciri-ciri istidraj yang boleh kita elakkan dari terus jauh dari Allah S.W.T:

  1. Ibadah semakin menurun namun kesenangan semakin melimpah
  2. Ketika melakukan maksiat, tapi malah makin banyak kesenangan
  3. Jarang mengalami sakit
  4. Semakin kikir namun harta semakin banyak

Allah akan membukakan pintu nikmat yang banyak, sampai nanti mereka berasa bangga diri dan sombong. Kemudian Allah akan menyiksanya dengan tiba-tiba. Dalam kita leka mengecapi kesenangan yang Allah bagi, sekelip mata diambil semula. Amat menakutkan bila dibayangkan, semua yang kita punya hari ini hilang meninggalkan debu.

Semoga semua sahabat sentiasa dilindungi hatinya oleh Allah s.w.t agar tetap berada di jalan yang lurus dan diredhaiNya.

istidraj #doa #islamituindah #pustakadaruliman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *