UKHWAH SESAMA JIRAN

Bila kali terakhir kita berukhwah dengan jiran? Dalam tak sedar, kita jarang sangat ambil berat tentang mereka. Sihat? Cukup makan? Takut juga kejadian yang sama di Indonesia, berulang lagi di negara kita pula. Kes keluarga ditemui mati akibat kebuluran dalam rumah. Mungkin malu minta pertolongan, jadi terpaksa bertahan menanggung lapar sehingga membawa maut.

Tapi tahukah kita apa itu ukhwah berjiran? Melalui maksud Islamiyah, ianya memberi maksud persaudaraan, kemuliaan, kasih sayang dan kepercayaan. Dalam surah Ali Imran ayat 103,

واَعْتصِمُواْ بِحَبْلِ الله جَمِيْعًا وَلاَ تَفَـرَّقوُا وَاذْ كـُرُو نِعْمَتَ الله عَلَيْكُمْ إٍذْكُنْتُمْ أَعْـدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلـُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا

“Dan berpegang teguhlah kamu sekalian dengan tali Allah dan janganlah kamu sekalian berpecah belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu semua ketika kamu bermusuh-musuhan mada Dia (Allah) menjinakkan antara hati-hati kamu maka kamu menjadi bersaudara.” (QS. Ali Imran: 103)

Ada beberapa manfaat yang boleh kita ambil dari kelebihan ukhwah. Antaranya adalah:

• Ada rasa sikap tolong menolong
• Timbul rasa saling memahami
• Menimbulkan rasa senang dan tidak menzhalimi antara satu sama lain
• Terciptanya ikatan persaudaraan yang kuat sesama jiran
• Terciptanya persatuan dan kesatuan bangsa
• Terciptanya kerukunan hidup antara sesama warga masyarakat

Begitulah pengertian dan manfaatnya kepada kita semua. Semoga info yang disampaikan ini mampu menggerakkan hati kita untuk memulakan langkah mengambil peduli tentang jiran sekeliling.

ukhwahberjiran #doa #pustakadaruliman #islamituindah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *