5 Sifat Yang Patut Dijauhi

Sifat Mazmumah ialah sifat-sifat yang tidak baik dan tercela, ini dia 5 sifat yg patut kita jauhi dalam hidup kita.

1) Takkabur
Takbur berasal daripada perkataan bahasa arab ‘takabbara’ yang membawa maksud sombong. Perkataan takbur telah diterima pakai sebagai salah satu perkataan bahasa melayu. Di dalam kamus dewan edisi ke empat mentakrifkan takbur sebagai berperasaan tinggi diri dan suka menganggap diri sendiri lebih mulia, lebih pandai, lebih cerdik dari orang lain. Manakala sombong ditakrifkan sebagai tinggi hati, angkuh dan bongkak.

2) Ghurur
Ghurur bermaksud seorang yang merasa bangga terhadap diri sehingga memandang remeh dan rendah segala sesuatu yang dilakukan oleh orang lain.

3) Ujub
Ujub bermaksud bangga akan diri sendiri, merasa kagum terhadap diri sendiri kerana kelebihan atau sesuatu yang terdapat padanya. Diri sendiri yang dimaksudkan adalah berkaitan peribadinya, orang kelilingnya, harta benda, kecantikan, kepandaian, anggota keluarganya atau apa sahaja yang dekat dan akrab dengan dirinya.

4) Riak
riak pula ialah tidak ikhlas menunaikan ibadat atau melakukan sesuatu dengan mengharapkan balasan yang setimpal. Sebagai contoh seorang lelaki atau perempuan yang bersembahyang sambil mengharapkan agar ada orang yang memerhati dan memuji kerajinannya.

5) Sum’ah
Maksud sum’ah adalah sama seperti riya’ cuma bezanya, kalau riya’ suka kepada amalan kebaikannya dilihat orang, maka sum’ah pula adalah sifat suka kepada amalan kebaikannya didengar orang. Dan dia pula suka dengar pujian dari orang akan amalannya itu.

Ada tak sifat-sifat ini dalam diri kita? Tiada kan? Kalau tiada Alhamdulilah
Moga bermanfaat. Moga kita semua dijauhkan dari sifat seperti ini

Jom klik link telegram Quran Darul iman untuk dapatkan info islamik menarik & Sesi bacaan Al-Mulk setiap jam 10 malam.

https://t.me/QuranDaruliman

#pustakadaruliman
#qurandaruliman
#ramadan2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *