KENAPA KITA PERLU MENGUNDI ?

Lagi beberapa hari dari sekarang, Malaysia akan melangsungkan satu Pilihan Raya Umum PRU15 dan ini bermaksud kita sebagai rakyat Malaysia haruslah menjalankan tanggung jawab pemilihan pemimpin yang tepat dan mampu membawa suara rakyat. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 19 November 2022 sebagai hari pengundian bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

PDI 2022 : Pustaka Darul Imam komited dalam PRU-15

Definisi Pilihanraya secara Asas
Maksud Pilihanraya adalah membuat pemilihan dengan cara mengundi yang dilakukan oleh semua orang. Pilihanraya sebagaimana yang diberikan definisi asas ialah memilih seseorang untuk dilantik sebagai pemimpin. Hal ini ada disebut dan kalimah yang digunakan samada dalam Al-Quran.

1 – Dalam Surah Al-A’raf, pada ayat ke-155 yang bermaksud : “Dan Nabi Musa telah memilih 70 lelaki dari kaumnya (untuk dibawa bersama ke Gunung Thursina) pada waktu yang telah kami tetapkan.”

2-   Surah Taha, pada ayat ke-13 yang bermaksud : “Dan Aku telah memilihmu menjadi rasul, maka dengarkanlah apa yang akan diwahyukan kepadamu.”

3-   Surah Ad-Dukhan, pada ayat ke-32 yang bermaksud : “Dan demi sesungguhnya, Kami telah memilih mereka dengan berdasarkan pengetahuan (Kami) – menjadi lebih pangkatnya lebih dari penduduk dunia (pada zaman itu)”

4-   Surah Shad pada ayat ke-47 yang bermaksud : “Dan sesungguhnya mereka di sisi Kami adalah dari orang-orang pilihanyang sebaik-baiknya.”

5-   Surah Al-Isra’ pada ayat ke-40 yang bermaksud : “Patutkah Tuhan mengambil dari makhluk-makhluk yang diciptakan-Nya menjadi anak-anak perempuan-Nya dan Dia mengutamakan dengan memilih kamu dengan anak-anak lelaki?

Oleh yang demikian, Pengundian kita adalah sangat bermakna sebagai rakyat, “Rakyat is King “. jadi Tindakan tidak mengundi atau berniat untuk merosakkan undi merupakan satu perbuatan mensia-siakan hak diberi yang tidak membawa sebarang keuntungan kepada Islam pengundian adalah perkara yang wajib.

Jom semak lokasi tempat kita mengundi : https://mysprsemak.spr.gov.my/

JOM MENGUNDI !!!!

#mengundi #pru15 #SPR #election #kenapaperlumengundi #pustaskadaruliman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *