ISTIMEWANYA KELAHIRAN NABI KITA SEMUA

Hari ini, 12 Rabiul Awal dalam kalendar Islam, yang bertepatan dengan 12 Disember 2016, seluruh umat Islam memperingati hari kelahiran Nabi Muhammad SAW. Satu-satunya Rasul Allah yang diutuskan kepada semua kaum dan golongan ialah Nabi Muhammad SAW. Oleh itu ajarannya sangat universal, bukan sahaja tentang ibadah dan akhirat, tetapi juga tentang urusan dunia yang meliputi semua aspek kehidupan manusia, dari makan hinggalah urusan negara. Bertepatan dengan ulang tahun Maulid, artikel ini membincangkan tentang kelahiran Nabi Muhammad SAW. Mengapa membincangkan kelahirannya? Kerana perkataan Maulid itu sendiri bermaksud masa lahir atau tempat lahir.

Kelahiran Nabi Muhammad SAW

Nabi Muhammad SAW dilahirkan di Mekah pada hari Isnin 12 Rabi’ul Awwal atau bersamaan dengan 20 April 571 M. Nabi Muhammad adalah putera Abdullah bin Abdul Muthallib dan Siti Aminah binti Wahab.

Kelahiran Nabi disebut tahun gajah. Penamaan tahun Gajah berkaitan dengan peristiwa pasukan Gajah yang dipimpin oleh Abrahah, Gabenor Yaman yang ingin menghancurkan Kaabah. Namun, sebelum mereka sampai ke kota Mekah, mereka telah diserang oleh sekumpulan burung yang membawa kerikil panas (seperti yang dinyatakan dalam QS Al-Fil: 1-5).

Nabi Anak Yatim

Ketika Rasulullah SAW berumur dua bulan dalam kandungan ibunya, ketika itu ayahnya Abdullah meninggal dunia dan dimakamkan di kota Madinah Al Munawwarah. Ibu sangat sedih kerana apabila anak itu dilahirkan, dia sudah menjadi yatim piatu (tanpa bapa). Ketika Nabi masih dalam kandungan, banyak mukjizat berlaku, seperti dibukanya pintu syurga, kemusnahan tentera bergajah, dunia diterangi cahaya terang, tanah yang kering menjadi subur. Pokok-pokok kayunya berdaun lebat dan berdaun. Kelahiran Nabi Muhammad mempunyai banyak keistimewaan. Kelahiran Nabi Muhammad SAW adalah seribu satu petanda bahawa baginda akan menjadi utusan terakhir untuk menyampaikan risalah Islam.

Ketika itu, ibu Siti Aminah melihat Nabi Muhammad SAW dalam keadaan berbaring dan tangannya terangkat ke langit seperti orang yang sedang berdoa. Kemudian ibunya melihat awan turun menutupinya, lalu dia mendengar seruan “Pimpinlah dia mengelilingi bumi di Timur dan Barat, supaya mereka mengetahui bahawa dialah yang akan menghapuskan segala macam kesyirikan“. Seluruh alam kagum dengan Nabi Muhammad SAW kerana terpesona dengan kecantikan dan cahaya yang luar biasa dari raja mudanya Muhammad. Setiap mata yang memandangnya berasa kagum. Peristiwa kelahiran yang luar biasa ini dipanggil Irhas. Irhas adalah peristiwa luar biasa bagi manusia biasa dan hanya berlaku kepada seorang Nabi.

Penutup Semua Nabi

Berdasarkan peristiwa tersebut, jelaslah bahawa kelahiran Nabi Muhammad SAW mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Ini kerana dia adalah Khatamun Nubuwwah atau Penutup semua Nabi. Peristiwa luar biasa seperti ini telah membuktikan kepada kita kemuliaan baginda di sisi Allah, serta bukti kerasulan baginda. Selain itu, keterangan ini juga dijelaskan dalam kitab-kitab terdahulu seperti Taurat, Zabur dan Injil sebagai rasul terakhir.

Bukan kelahirannya sahaja yang disanjungi oleh semua orang, malah akhlaknya juga amat disanjungi oleh semua manusia. Perjalanan sejarah hidupnya juga melalui pelbagai fasa yang penuh dengan kemerdekaan dan perjuangan.

Begitulah kira-kira kelahiran Nabi Muhammad SAW. Peringatan Maulid Nabi itu sendiri boleh membawa maksud meneladani jejak langkah sunnah Nabi yang telah diturunkan. Dia adalah contoh hidup bagi banyak orang. Contoh yang akan sentiasa patut diikuti oleh setiap generasi dari semua generasi semasa dan akan datang.

Sumber : https://blog.docotel.com/peristiwa-kelahiran-nabi-muhammad-saw/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *