INDAHNYA SYAWAL KALINI

Setelah menjalani ibadah puasa Ramadhan, umat Islam kemudian menyambut datangnya bulan Syawal. Tepat pada hari RayaAidil Fitri, bulan Syawal pun dimulai. Itu bermaksud, Hari Raya jatuh pada 1 Syawal. Tak berbeza dari Ramadan, bulan Syawal juga memiliki keistimewaan yang sayang untuk dilewatkan.

Bahkan, di bulan tersebut juga terdapat keutamaan yang akan mendatangkan kebaikan bagi seluruh umat Islam yang mengamalkan sunah. Hal ini lantaran, bulan Syawal merupakan bulan kedua terbaik setelah bulan suci Ramadan. Keistimewaan bulan Syawal boleh diperoleh dengan menjalankan beberapa ibadah sunah.

Pahala Setahun Berpuasa

Keistimewaan bulan Syawal yang pertama ialah memperoleh pahala seperti setahun berpuasa. Melanjutkan berpuasa selama enam hari di bulan Syawal selepas lengkap puasa Ramadan memang akan mendapat dengan pahala yang besar.

Bagi umat-Nya yang menjalankan puasa sunah ini, Allah SWT akan menjanjikan ganjaran pahala seperti berpuasa selama satu tahun penuh. Rasulullah SAW bersabda,

“Barangsiapa yang berpuasa Ramadan kemudian berpuasa enam hari di bulan Syawal, maka dia berpuasa seperti setahun penuh.” (HR. Muslim)

Tingkatkan Silaturahmi

Kegiatan silaturahmi sangat erat kaitannya dengan bulan Syawal. Silaturahmi sendiri menjadi salah satu kewajiban serta keistimewaan di bulan Syawal. Kerana di bulan ini banyak keluarga jauh yang berkumpul bersama merayakan hari kemenangan bagi umat Islam setelah berpuasa.

Bersilaturahmi memang menjadi suatu tradisi di masyarakat. Baik itu dengan keluarga besar di kampung halaman, saudara jauh, jiran hingga para kenalan. Selain itu, sebagai amalan wajib yang dijalankan dengan penuh kegembiraan.

Bulan Syawal merupakan bulan penuh berkah dan ampunan dari Allah SWT. Untuk itu, sudah wajiblah bagi hamba-Nya saling memaafkan antara satu dengan lainnya.

Jaga Solat Malam & Ibadah Sunah

Saat bulan Ramadan, umat Islam melaksanakan ibadah wajib dan sunah dengan mengharapkan balasan berlipat ganda dari Allah SWT. Ibadah solat malam dan ibadah lainnya di malam hari pun baik untuk dilakukan.

Ada baiknya hal tersebut tidak berhenti hingga akhir Ramadan saja. Justeru dengan adanya bulan Ramadan, kita boleh biasakan diri untuk mengamalkan ibadah. Di mana sebelumnya begitu susah untuk dilakukan atau kerjakan.

Kerana sesungguhnya, mengamalkan solat malam setelah solat wajib dapat membawa kebaikan bagi diri sendiri. Maka dari itu, ada baiknya seluruh amalan sunah yang dilakukan selama bulan Ramadan haruslah diteruskan. Jangan sampai amalan-amalan baik tersebut terputus di bulan Syawal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *